70 Χρόνια ΠΟΑ

του Νίκου Σταμπολίδη

Πέρασαν 10 χρόνια από τον Ιούλιο του 2009, που, στα ανοιξιάτικα ακόμα Βαρδούσια, γιορτάσαμε την 60η επέτειο από την επίσημη ίδρυση του ΠΟΑ.

Στο επετειακό τεύχος του 2009 είχαμε δημοσιεύσει ιστορίες και φωτογραφίες κυρίως από τις πρώτες δεκαετίες του Ομίλου. Σήμερα, 70 χρόνια από την 31η Μαΐου του 1949, θα σταθούμε στη δράση της τελευταίας δεκαετίας.

Η δεκαετία αυτή δυστυχώς συμπίπτει με την εποχή της μεγάλης κρίσης που όλοι μας βιώσαμε και που τα σημάδια της είναι ακόμα νωπά, ενώ οι επιπτώσεις της φαίνεται να μας επηρεάζουν τουλάχιστον για μια δεκαετία ακόμα. Πολλά μέλη, ακόμα και του ΔΣ, αναγκάστηκαν να ξενιτευτούν, ενώ άλλοι έμειναν άνεργοι. Όμως, παρά ταύτα, τα μέλη μας, είτε σε 

οργανωμένη εξόρμηση του Ομίλου μας είτε αυτόνομα, κατάφεραν να πεζοπορήσουν, να σκαρφαλώσουν, να διασχίσουν με τα πόδια ή τα πέδιλα, να ποδηλατήσουν και να καταρριχηθούν σε σπήλαια και φαράγγια από τα Icelandic Highlands, την Λαπωνία και τη Γροιλανδία έως το CapoVerde, το MountKenya, τη Μαδαγασκάρη και την Ανταρκτική. Κι από το Yosemite, τη Γουατεμάλα και τη Sierra Maestra έως το Μπουτάν, τα φαράγγια του Νεπάλ, τη Σρι Λάνκα και το Βιετνάμ.

Πέντε εκλεγμένα διοικητικά συμβούλια υποστήριξαν, διοργάνωσαν και συνέδραμαν όλη αυτή τη δράση.

Από την πλούσια αυτή δράση, θα πρέπει να σταθούμε σε δύο ιδιαίτερες αναβάσεις.

Το καλοκαίρι του 2012, ο Νίκος Λαζανάς, σε αποστολή της ΕΟΟΑ στο Ladakh, ανέβηκε στην απάτητη κορυφή των Ιμαλαΐων Lama…Soo (5947μ.) και, σε δεύτερη παγκόσμια ανάβαση, στο Skilma Kangri (6020μ.).

Τον Σεπτέμβριο του 2014, ο Βαγγέλης Ζέκης σκαρφάλωσε την Βόρεια των Grandes Jorasses από την Colton-MacIntyre (ED).

Ο Νίκος Τόδουλος πραγματοποίησε πολλές πρωτότυπες αποστολές, με έμφαση στις πολικές περιοχές, όπως το 2015 σε πολυήμερη διάσχιση στην Ανταρκτική και το 2010 σε διεθνή αποστολή διάσχισης της Ισλανδίας πεζή (452 χλμ.).

Κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας, συνεχίστηκε η προσπάθεια που καταβάλλει ο Όμιλος για τη διοργάνωση σχολών ορειβασίας-αναρρίχησης. Από το 2015, τα μέλη μας Βαγγέλης Ζέκης και Νίκος Λαζανάς είναι πλέον εκπαιδευτές της ΕΟΟΑ, ενώ από το 2018 έγιναν και οδηγοί βουνού. Το 2016 οι Νικόλας Αναστασόπουλος και Χρήστος Δανιήλ είναι βοηθοί εκπαιδευτές της ΕΟΟΑ. Έτσι, από το 2016 οι Σχολές μας βασίζονται αποκλειστικά στα δικά μας παιδιά, ύστερα από προσπάθειες 20 ετών. Σε αυτή τη δεκαετία επικεντρωθήκαμε στις πολυήμερες διασχίσεις ορεινών συγκροτημάτων, αυτή τη λιχουδιά της ορειβασίας,

 με αρχηγό-πρωτεργάτη τον Γιάννη Δημητράκη. Το 2010 με τη διάσχιση της Νότιας Πίνδου, το 2011 με διάσχιση ορειβατικού σκι σε Mischabel-Μonte Rosa, το 2013 με τον γύρο της Brenta, το 2015 με τη διάσχιση της Ρούμελης από Λιβαδειά μέχρι Αγρίνιο (254χλμ.), το 2017 με τα Πυρηναία (HRP – 28 μέρες, 455χλμ., 31,000μ. συνολική υψομετρική διαφορά), τη διάσχιση των Αγράφων το ίδιο έτος, και την AltaVia 2 στους Δολομίτες (180χλμ., 30 διάσελα, πάνω από 11.000μ. υψομετρικής διαφοράς). Φέτος έρχονται οι Τυρολέζικες Άλπεις του Otztal με τους παγετώνες τους.   

Από το 2010, ο Όμιλος ακολουθεί συστηματικά τις διαδικασίες λήψης αθλητικής ιδιότητας, αφού, ως γνωστόν, η ΕΟΟΑ ανήκει στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Ο ΠΟΑ, το 2016, δημιούργησε αθλητικό τμήμα αναρρίχησης με 6 νεαρούς αθλητές και προπονητή τον Αντώνη Σκευοφύλακα. Οι αθλητές μας Μανώλης Μαυρομάτης, Γιάννης Noel-Baker και Γιώργος Μανέτας μας χάρισαν διακρίσεις τόσο σε ελληνικούς όσο και διεθνείς αγώνες. Το πρώτο μετάλλιο στο ορειβατικό σκι χάρισε στον Όμιλό μας ο Νικόλας Αναστασόπουλος στο 26ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ορειβατικού Σκι (χάλκινο).

Σε αυτή τη δεκαετία έγινε μεγάλη προσπάθεια, η οποία και (δυστυχώς) συνεχίζεται, για την εκ βάθρων συντήρηση και ανάδειξη του καταφυγίου μας στη Γκιώνα. Ξεκινήσαμε με την υδροδότηση και, στη συνέχεια, το 2012, με τοποθέτηση σύγχρονων ενεργειακών κουφωμάτων, εκτεταμένη υγρομόνωση και γενικευμένη συντήρηση. Από τις ζημιές που προκλήθηκαν τον βαρύ χειμώνα του 2015, χρειάστηκε να γίνει και πάλι το 2016 και το 2017 πλήθος εργασιών αποκατάστασης και μόνωσης. Δυστυχώς, παρά τις συστηματικές προσπάθειές μας, τα προβλήματα δεν έχουν ακόμα επιλυθεί.

Το 2013 έγινε ανακαίνιση των Γραφείων του Ομίλου.

Ο ΠΟΑ, από το 2009, έγινε μέλος της Σπηλαιολογικής Ομοσπονδίας Ελλάδος. Η δραστηριότητα του Ομίλου στο canyoningστην αρχή της δεκαετίας ήταν εντυπωσιακή, με πολλές σχολές όλων των επιπέδων, πολυπληθή συμμετοχή σε διεθνείς συναντήσεις (Ιταλία, Capo Verde, Νεπάλ) και αθρόα παραγωγή δυνητικών στελεχών. Αυτές οι δραστηριότητες εκτόπισαν τις προγραμματισμένες καταβάσεις φαραγγιών από το επίσημο πρόγραμμα του ΠΟΑ, ενώ το κενό μεγάλωσε με τη μετανάστευση του Νίκου Χαρίτου στη Μέση Ανατολή. Ευτυχώς, με τη συνδρομή της Βαρβάρας Βλαβιανού και τις άοκνες προσπάθειες του Λευτέρη Δημητρόπουλου, καθώς και τη συνδρομή του Κωνσταντίνου Μπέκα, καταφέραμε να ξαναδώσουμε πνοή στην όμορφη αυτή δραστηριότητα. Με την επιστροφή του Νίκου, είμαστε βέβαιοι ότι θα γίνουμε και πάλι δυνατοί.

Μια μεγάλη επιτυχία για τον ΠΟΑ ήταν η άνοδος στην 1η Κατηγορία του Πίνακα Αξιολόγησης Δράσης της ΕΟΟΑ. Επί δύο συνεχή έτη (2016 και 2017), ο Όμιλος κατέλαβε την 3η θέση στη γενική κατάταξη των σωματείων. Το ίδιο αναμένουμε να συμβεί και το 2018. Αισθανόμαστε υπερήφανοι γι’ αυτό, καθώς το συγκεκριμένο επίτευγμα αντανακλά τη συμβολή των στελεχών, αρχηγών, εκπαιδευτών και αθλητών του ΠΟΑ, τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλουμε για να οργανώνουμε σχολές, να δραστηριοποιούμαστε στο κομμάτι της αθλητικής αναρρίχησης και, πάνω απ’ όλα, να δημιουργούμε ένα πρόγραμμα αναβάσεων ελκυστικό για όλον τον κόσμο. 

Προσπαθήσαμε να εντάξουμε και το ορειβατικό σκι στο πρόγραμμα αναβάσεων τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού. Παράλληλα, θελήσαμε να οργανώσουμε συναντήσεις ορειβατικού σκι σε διασυλλογικό επίπεδο.

Προχωρήσαμε πολύ τόσο στο θέμα της νομιμοποίησης των καταφυγίων μας όσο και στην εξασφάλιση της αθλητικής ιδιότητας του ΠΟΑ.

Όμως, η εποπτεία, η οργάνωση και η εκτέλεση όλων αυτών των δραστηριοτήτων απαιτεί ένα ατέρμονο αγώνα του ΔΣ ενάντια στη γραφειοκρατία. Συχνά αισθανόμαστε ότι χάνουμε την επαφή με τη χαρά του βουνού κι ασχολούμαστε διεκπεραιωτικά μαζί του. Όλα γίνονται πιο πολύπλοκα, πιο σύνθετα, πιο γραφειοκρατικά, πιο νομικά μέσα σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία, σα να χάνεται η ανεμελιά και η προσμονή του πού θα ανέβουμε την επόμενη Κυριακή. Δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να ενσωματώσουμε σε ικανοποιητικό βαθμό αποφοίτους σχολών και νεαρά σε ηλικία μέλη μας στην οργάνωση και τη δομή της λειτουργίας μας. Το νέο αίμα είναι απαραίτητο για την υγιή πορεία της διοίκησης αλλά και όλου του ΠΟΑ.

Στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση, τον περασμένο Δεκέμβριο, φάνηκε να τέθηκαν κάποιες βάσεις προς αυτή την κατεύθυνση με την πρόταση για δημιουργία επιτροπών που θα συνδράμουν το έργο του ΔΣ.

Αν σας κουράσαμε με τα επιτεύγματα του Ομίλου μας από το 2010, θα θέλαμε να σας πούμε ότι είμαστε χαρούμενοι, γιατί μέσα σ’ αυτή την τόσο δύσκολη για την πατρίδα μας δεκαετία της ύφεσης και των μνημονίων, 17.862 ψυχές γεύτηκαν τη χαρά της φύσης μαζί μας στις οργανωμένες αναβάσεις μας. Στα μάτια τους βλέπουμε συχνά ένα ευχαριστώ όμοιο με αυτό που λέω κι εγώ σ’ αυτούς που μου έδειξαν ότι στον Επιτάφιο της Αμοργού τα καλντερίμια είναι στρωμένα με άγρια ρίγανη, σ’ αυτούς που ακολούθησα τα βήματά τους στην κόψη της Αλογόραχης, σ’ αυτούς που μου έδειξαν στο λιόγερμα κόκκινο το Cevedale από τις ορθοπλαγιές της Brenta.

Η ζωή είναι ένα σύνολο από στιγμές. Κάποιες απ’ αυτές τις μοιραζόμαστε λαχανιασμένοι σε μια ανάβασή μας. Θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε στιγμές, πιστοί στα αντισυμβατικά, ρομαντικά, 70ετή ιδανικά μας, «τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι», με την ίδια πάντα ευλάβεια,από τις θυμαριές της Σικίνου, στην τελευταία σκοινιά του Hornligrat, στο μανιτάρι του Toqllaraju και, γιατί όχι, κάποτε και στο Hillary Step.