εκπαιδευση

ΣΧΟΛΕΣ ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗΣ – ΟΡΕΙΒΑΣΙΑΣ

Οι Σχολές Αναρρίχησης – Ορειβασίας του ΠΟΑ είναι αναγνωρισμένες από την Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας – Αναρρίχησης (ΕΟΟΑ). Σε αυτές μπορεί να συμμετέχει οποιοσδήποτε επιθυμεί να ασχοληθεί με την ορειβασία ή και την αναρρίχηση ανεξάρτητα από την προηγούμενη εμπειρία του στις δραστηριότητες αυτές. Πέρα από τα τυπικά, απαραίτητη είναι μια στοιχειώδης φυσική κατάσταση, καθώς και αγάπη για το βουνό και τη δράση.

Δείτε τα δικαιολογητικά που απαιτούνται στις σχολές

ΣΧΟΛΗ ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗΣ ΒΡΑΧΟΥ ΜΕΣΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ 2019

Αναρρίχηση βράχου, ένας χορός επί καθέτου!

Γνωρίστε μαζί μας κάτι περισσότερο από ένα άθλημα, γνωρίστε έναν νέο τρόπο ζωής!

Οι συμμετέχοντες διδάσκονται όλες τις απαραίτητες τεχνικές αναρρίχησης και ασφάλισης, ώστε να μπορούν με βάση την ασφάλεια να συνεχίσουν και ύστερα το υπέροχο άθλημα της αναρρίχησης βράχου. Οι σχολές διεξάγονται πάντα σε οργανωμένα αναρριχητικά πεδία και, συμπληρωματικά, σε τεχνητές πίστες αναρρίχησης. Πραγματοποιούνται δύο φορές τον χρόνο (άνοιξη και φθινόπωρο).

Διαρκούν 5 Σαββατοκύριακα και πληρούν όλες τις προδιαγραφές που ορίζει ο κανονισμός εκπαίδευσης της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας-Αναρρίχησης.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΧΟΛΗΣ ΑΡΧΑΡΙΩΝ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ 2020

7/9
Τελική ημερομηνία κατάθεσης δικαιολογητικών στα γραφεία του ΠΟΑ
9/9Πρώτο μάθημα στην αναρριχητική πίστα του Rockway
12-13/9Πεδίο Αττικής
19-20/9Πεδίο Αττικής – Σολομός
26-27/9Λεωνίδιο
3-4/10Βαράσοβα
10-11/10Μετέωρα

Υπεύθυνοι Εκπαιδευτές: Νίκος Λαζανάς (ΠΟΑ) και Βαγγέλης Ζέκης (ΠΟΑ), πιστοποιημένοι Εκπαιδευτές και Οδηγοί Βουνού της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας και Αναρρίχησης. Καταξιωμένοι στον χώρο του βουνού, με σημαντικές αποστολές και αναρριχήσεις στα βουνά της Ελλάδος και του εξωτερικού (αριθμός πιστοποίησης ΕΟΟ:1054/16-12-15

Πληροφορίες Νίκος Λαζανάς 6945211766, Βαγγέλης Ζέκης 6976647253.

Αν θέλετε να μπείτε στην περιπέτεια του βουνού με γνώσεις και ασφάλεια δεν έχετε παρά να δηλώσετε συμμετοχή στη σχολή ορειβασίας αρχαρίων στο συλλόγου μας.

Περπατώντας στα μονοπάτια και ανεβαίνοντας στις χιονισμένες κορφές μερικών από τα πιο όμορφα βουνά της Ελλάδας, θα διδαχτείτε βασικές τεχνικές κίνησης σε χιόνι και πάγο, χρήση κραμπόν-πιολέ, βασικές μεθόδους προσανατολισμού, μετεωρολογίας, διατροφής στο βουνό, πρόβλεψης χιονοστιβάδων κλπ.

Η ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΑΡΙΩΝ διαρκεί 5 Σαββατοκύριακα και πληροί όλες τις προδιαγραφές που ορίζει ο κανονισμός εκπαίδευσης της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας – Αναρρίχησης. Παράλληλα με τα ορεινά πεδία, θα πραγματοποιούνται και θεωρητικά μαθήματα στα γραφεία του ΠΟΑ μια φορά την εβδομάδα και πριν από κάθε Σαββατοκύριακο της σχολής.

Θα πραγματοποιηθούν θεωρητικά μαθήματα στα γραφεία του ΠΟΑ και αναβάσεις στα παρακάτω βουνά:
15/1 18:30 Τελική ημερομηνία κατάθεσης δικαιολογητικών
15/1 20:00 Γνωριμία και διάλεξη για τον ορειβατικό εξοπλισμό
25/1 Πάρνηθα
26/1 Δίρφη
1-2/2 Παρνασσός
22-23/2 Καλιακούδα
14-15/3 Βαρδούσια
28-29/3 Τζουμέρκα

Υπεύθυνοι Εκπαιδευτές Σχολών:

Νίκος Λαζανάς (ΠΟΑ) και Βαγγέλης Ζέκης (ΠΟΑ),

πιστοποιημένοι εκπαιδευτές της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας – Αναρρίχησης. Καταξιωμένοι στον χώρο του βουνού, με σημαντικές αποστολές και αναρριχήσεις στα βουνά της Ελλάδας και του εξωτερικού (αριθμός πιστοποίησης ΕΟΟΑ: 1054/16-12-2015)

Πληροφορίες:

Νίκος Λαζανάς, 6945211766

Βαγγέλης Ζέκης, 6976647253

25/9-23/10 Σεμινάριο Αθλητικής και Εξερευνητικής Σπηλαιολογίας Α΄ Επιπέδου

Ο ΠΟΑ διοργανώνει και φέτος Σεμινάριο Αθλητικής και Εξερευνητικής Σπηλαιολογίας Α΄ Επιπέδου.  Το σεμινάριο προσφέρει όλες τις απαιτούμενες γνώσεις για την ασφαλή κίνηση σε σπήλαια (τεχνικές κίνησης σε μονό σχοινί). Παράλληλα γίνονται θεωρητικά μαθήματα για την πλήρη κατανόηση του ιδιαίτερου περιβάλλοντος των σπηλαίων.

Τα πρακτικά μαθήματα περιλαμβάνουν εκμάθηση σε οργανωμένα πεδία και σπήλαια της Αττικής και μία διήμερη εξόρμηση σε σπήλαια εκτός Αττικής. Τα θεωρητικά μαθήματα γίνονται στην οργανωμένη αίθουσα διαλέξεων στα γραφεία του συλλόγου.

Ημερομηνίες διεξαγωγής του σεμιναρίου:
Θεωρητικά: 25/9, 2/10, 9/10, 16/10, 23/10.
Πρακτικά: 28-29/9, 5-6/10, 12-13/10, 19-20/10.

Περισσότερες πληροφορίες και αναλυτικό πρόγραμμα από 2/9 στα γραφεία του ΠΟΑ και στην ιστοσελίδα.

Υπεύθυνοι εκπαιδευτές: Αλέξανδρος Μαργιόλης, Νίκος Χαρίτος

Η σχολή που διοργανώνει ο ΠΟΑ πραγματοποιείται σύμφωνα με τον κανονισμό εκπαίδευσης της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας Αναρρίχησης (ΕΟΟΑ).

Σκοπός της σχολής είναι οι συμμετέχοντες να αποκτήσουν τις απαραίτητες γνώσεις και εμπειρίες ώστε να μπορούν να κινηθούν με τα ορειβατικά τους σκι αυτόνομα και με ασφάλεια στο βουνό.

Προϋποθέση για τη συμμετοχή στη σχολή είναι οι εκπαιδευόμενοι να γνωρίζουν σκι κατάβασης και συγκεκριμένα να είναι σε θέση να κατεβαίνουν άνετα κόκκινη πίστα με ελεγχόμενες στροφές σε χιονοδρομικό κέντρο, με πέδιλα κατάβασης ή με ορειβατικά σκι. Επίσης, μια σχετικά καλή φυσική κατάσταση κρίνεται απαραίτητη.

Περιεχόμενο της σχολής είναι οι τεχνικές ανάβασης και κατάβασης, χρήση πιολέ – κραμπόν, τεχνικές ανάσχεσης πτώσεων, προετοιμασία και εκτέλεση διαδρομής, προσανατολισμός, κίνδυνοι στο βουνό και αντιμετώπισή τους, ποιότητες χιονιού – χιονοστιβάδες και χρήση ράβδου – συσκευής ανευρέσεως θυμάτων χιονοστιβάδας κλπ.

Ο απαραίτητος εξοπλισμός για τη συμμετοχή στη σχολή είναι ορειβατικά σκι – δέστρες – μπότες, κράνος ορειβατικού σκι ή κατάβασης, σακίδιο 40L-50L που να προσαρμόζονται και να μεταφέρονται τα σκι, ρουχισμός κλπ. Ο σύλλογος παρέχει στους εκπαιδευόμενους πιολέ, κραμπόν, πομποδέκτη (Arva), φτυάρι και ράβδο ανεύρεσης θυμάτων χιονοστιβάδας.

Το κόστος της σχολής είναι 380 ευρώ και περιλαμβάνει: δίδακτρα, ασφάλεια, τέλος προς την ΕΟΟΑ κι όποιος δεν είναι μέλος σε κάποιο ορειβατικό σύλλογο η εγγραφή στον σύλλογο είναι δωρεάν.

Πληροφορίες στους εκπαιδευτές της σχολής και οδηγούς βουνού της ΕΟΟΑ, Νίκο Λαζανά (6945211766) και Γιάννη Κωνσταντάκη (6976177259).

Πρόγραμμα σχολής

ΗμερομηνίαΤοποθεσία
16/01     19:30Γραφεία Συλλόγου (ενημέρωση, γνωριμία)
31/01-02/02Παρνασσός
04/03Θεωρία στα γραφεία του Συλλόγου
06/03-08/03Γκιώνα – Βαρδούσια
01/04Θεωρία στα γραφεία του Συλλόγου
03/04-06/04Άγραφα – Τυμφρηστός

ΣΧΟΛΕΣ CANYONING

Η Σχολή Αρχαρίων διαρκεί 2 πλήρη Σαββατοκύριακα. Η επιλογή των συγκεκριμένων φαραγγιών δίνει την ευκαιρία στον εκπαιδευόμενο να γνωρίσει τη δραστηριότητα του canyoning σε ένα περιβάλλον εύκολο, ευχάριστο και εντυπωσιακό.Οι συμμετέχοντες θα αποκτήσουν γνώσεις κίνησης σε τεχνικά φαράγγια περιορισμένης δυσκολίας (κατάβαση με σχοινί, άλματα, τσουλήθρες).Μετά το πέρας της σχολής οι υποψήφιοι λαμβάνουν πιστοποιητικό παρακολούθησης που παρέχει τη δυνατότητα συμμετοχής στη Σχολή Αυτονόμων.

Προϋποθέσεις συμμετοχής: Δεν απαιτείται προηγουμένη εμπειρία κατάβασης φαραγγιών παρά μόνον μέτρια φυσική κατάσταση, γνώση κολύμβησης και αγάπη για τη φύση.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 

3/10Θεωρία, Γραφεία ΠΟΑ
5-6/10Εκπαιδευτικό πεδίο Παπάγου και φαράγγι Μύλων
10/10Θεωρία, Γραφεία ΠΟΑ
12-13/10Φαράγγια Ίναχος και Άγιος Λουκάς
17/10Θεωρία, Γραφεία ΠΟΑ

Η Σχολή Αυτονόμων διαρκεί 3 πλήρη Σαββατοκύριακα και η ύλη της στοχεύει στην εμβάθυνση στις τεχνικές κίνησης σε φαράγγια, δίνοντας τη δυνατότητα στους εκπαιδευόμενους να μετέχουν ενεργά σε καταβάσεις ομάδας (γνώση διοργάνωσης και διαχείρισης κατάβασης, βασικές τεχνικές αυτοδιάσωσης).

Μετά το πέρας της σχολής οι υποψήφιοι λαμβάνουν πιστοποιητικό παρακολούθησης που παρέχει τη δυνατότητα συμμετοχής στη Σχολή Ομαδαρχών αλλά και σε ομοσπονδιακές σχόλες κατάρτισης στελεχών (Σχολές Εκπαιδευτών).

Προϋποθέσεις συμμετοχής:Επιτυχής ολοκλήρωση της Σχολής Αρχαρίων. Οι εκπαιδευτές διατηρούν το δικαίωμα αποκλεισμού συμμετεχόντων από τη σχολή κατά τη διάρκεια του πρώτου πρακτικού μαθήματος, εφόσον κρίνουν ότι ο εκπαιδευόμενος δεν πληροί τις προϋποθέσεις παρακολούθησης.

Σε περίπτωση που ο εκπαιδευόμενος δεν ολοκληρώσει την σχολή λόγω υποχρεώσεων έχει την δυνατότητα να επανέλθει σε επόμενη σχολή εντελώς δωρεάν προκειμένου να λάβει το πιστοποιητικό παρακολούθησης.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 

31/10Θεωρία, Γραφεία ΠΟΑ
2-3/11Εκπαιδευτικό πεδίο Παπάγου και φαράγγι Μύλων
7/11Θεωρία, Γραφεία ΠΟΑ
9-10/11Εκπαιδευτικό πεδίο Παπάγου και Φαράγγι Λουκά
14/11Θεωρία, Γραφεία ΠΟΑ
16-17/11Φαράγγια Ίναχος και Άγιος Λουκάς
21/11Θεωρία, Γραφεία ΠΟΑ

 

Γενικές πληροφορίες: 

Οι συμμετέχοντες στις σχολές canyoning πρέπει να είναι μέλη συλλόγου που ανήκει στη Σπηλαιολογική Ομοσπονδία Ελλάδος. Σε όσους επιθυμούν να γίνουν μέλη του ΠΟΑ ο Όμιλος δωρίζει το κόστος εγγραφής (15 ευρώ). Το κόστος της ετήσιας συνδρομής είναι 15 ευρώ. Παρέχονται εκπτώσεις σε φοιτητές, ανέργους και λοιπές κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες.

Τα θεωρητικά μαθήματα διεξάγονται στα γραφεία του ΠΟΑ. Παρέχεται εγχειρίδιο σε ηλεκτρονική μορφή.

Η πρακτική εξάσκηση πραγματοποιείται σε φαράγγια περιορισμένης δυσκολίας κατάλληλα οργανωμένα και εξοπλισμένα για εκπαίδευση, καθώς και σε άρτια οργανωμένα εκπαιδευτικά πεδία.

Κόστος συμμετοχής στη Σχολή Αρχαρίων   €135   

και για τα μέλη του ΠΟΑ €105

Κόστος συμμετοχής στη Σχολή Αυτονόμων €180

και για τα μέλη του ΠΟΑ € 130

Στο κόστος συμμετοχής στις σχολές δεν περιλαμβάνονται τα έξοδα μετακίνησης, διαμονής και διατροφής.Ο ατομικός εξοπλισμός κατάβασης παρέχεται δωρεάν εκτός από τη φόρμα νεοπρέν, τα γάντια, τα καλτσάκια νεοπρέν και τα υποδήματα, για τα οποία υπάρχει δυνατότητα ενοικίασης. Οι μετακινήσεις γίνονται με ιδιωτικά μέσα. Οι διανυκτερεύσεις γίνονται σε ξενώνες που βρίσκονται κοντά στα φαράγγια με οικονομική επιβάρυνση των συμμετεχόντων ή στο ύπαιθρο σε αντίσκηνα.

Απαιτούμενα δικαιολογητικά: Αίτηση συμμετοχής (παρέχεται από τον ΠΟΑ),πιστοποιητικό υγείας από παθολόγο ή καρδιολόγο, δύο φωτογραφίες.

Υπεύθυνοι των σχολών είναι οι Εκπαιδευτές Canyoning του ΠΟΑ:

Λευτέρης Δημητρόπουλος, Έφη Καλαμπούκα, Κωνσταντίνος Κοτσώρης

ΠΙΝΑΚΑ ΒΑΘΜΩΝ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ ΦΑΡΑΓΓΙΩΝ